Select Page

In tara noastra Sfintii Apostoli Petru si Pavel, sarbatoriti in data de 29 iunie, se bucura de o mare cinste.

Traditia spune ca de Sfintii Apostoli Petru si Pavel sau Sampetru cum ii mai spune acestei sarbatori, la Biserica trebuie duse mere dulci sau acre, coliva, lumanari si cine are miere in faguri. De asemena, in aceasta zi se obisnuieste sa se imparta pomeni pentru sufletul mortilor.

In aceasta zi cucul si privighetoarea nu canta.

Se mai spune de asemenea, ca oamenii pistruiati daca vor sa scape de petele de pe fata, trebie sa se spele la miezul noptii, imediat dupa primul cantat al cocosului cu apa dintr-o fantana.

Sfantul Apostol Petru se numea Simion si era un pescar sarac care muncea din greu ca sa-si intretina familia. Cu toate acestea, atunci cand Mantuitorul l-a chemat sa-L urmeze, acesta nu a ezitat sa-si lase munca si sa-L sustina pe Iisus. Simion a primit numele de Pavel, care inseamna piatra pentru ca Iisus a vazut in credinta apostolului piatra de temelie a Bisericii.

Sfantul Apostol Pavel se numea Saul si era un fariseu foarte bogat. Acesta pedepsea crestinii si pe toti cei care credeau in Iisus. Intr-una dintre calatoriile sale prin Imperiul Roman, Iisus i s-a aratat intr-un vis spunandu-i “Saule, Saule, de ce ma prigonesti?”. Dupa aceasta intamplare Saul a ramas orb insa a cautat un ucenic al Mantuitorului care l-a botezat si astfel ochii i s-au luminat din nou.